Preview

Public Health

Advanced search

Healthy food for public health

https://doi.org/10.21045/2782-1676-2021-1-1-56-64

Abstract

The concept of healthy nutrition as a key factor shaping human health in all periods of life, as well as its fundamental principles based on the basic laws on nutrition, is considered. Special attention is paid to the issues of food safety, ensuring the physiological needs for energy, food and biologically active substances, the importance of diversity and balance of the diet. The main violations of the nutrition structure of the population of the Russian Federation are reflected and effective tools for its improvement, prevention of alimentary-dependent non-communicable diseases and health-saving of the nation are proposed.

About the Author

V. A. Tutelyan
Federal Research Center for Nutrition, Biotechnology and Food Safety, Moscow, Russia; I. M. Sechenov First Moscow State Medical University
Russian Federation

Moscow



References

1. Глобальные факторы риска для здоровья. Смертность и бремя болезней, обусловленные некоторыми основными факторами риска. ВОЗ, 2015. – 70 с. ISBN: 978‑92‑4‑456387‑8.

2. Качество жизни. Здоровье и питание: атлас / под ред. В. А. Тутельяна, Д. Б. Никитюка, Д. А. Буряка, С. Е. Акользиной, А. К. Батурина; пер. на англ. О. Н. Кишко. М.: Медицина, 2018. – 696 с. ISBN: 978‑5‑225‑10039‑1.

3. Тутельян В.А., Никитюк Д. Б., Шарафетдинов Х. Х. Здоровое питание – основа здорового образа жизни и профилактики хронических неинфекционных заболеваний // «Здоровье молодежи: новые вызовы и перспективы». Монография: в 5 т. / под ред. Н. Ф. Герасименко, П. В. Глыбочко, И. Э. Есауленко, В. И. Попова, В. И. Стародубова, В. А. Тутельяна. М.: Издательство «Научная книга», 2019. – Т. 3: Технологии снижения рисков здоровью. Профилактика и диспансеризация. Здоровое питание. С. 203–227. ISBN: 978‑5‑6043289‑2‑7.

4. Хотимченко С.А., Бессонов В. В., Гмошинский И. В., Кравченко Л. В., Седова И. Б., Шеве- лева С. А., Багрянцева О. В., Эллер К. И. Контаминанты // Нутрициология и клиническая диетология: национальное руководство / под ред. В. А. Тутельяна, Д. Б. Никитюка. – Москва: ГЭОТАР-Медиа, 2020. ISBN: 978‑5‑9704‑5352‑0.

5. Шевелева С.А., Черникова Е. А., Ефимочкина Н. Р. Биологическая безопасность// Нутрициология и клиническая диетология: национальное руководство / под ред. В. А. Тутельяна, Д. Б. Никитюка. – Москва: ГЭОТАР-Медиа, 2020. ISBN: 978‑5‑9704‑5352‑0.

6. Тутельян В. А. Оптимальное питание. Законы // Нутрициология и клиническая диетология: национальное руководство / под ред. В. А. Тутельяна, Д. Б. Никитюка. – Москва: ГЭОТАР-Медиа, 2020. – С. 22–25. ISBN: 978‑5‑9704‑5352‑0.

7. Шарафетдинов Х.Х., Плотникова О. А. Ожирение как глобальный вызов XXI века: лечебное питание, профилактика и терапия // Вопросы питания. – 2020. – Т. 89, № 4. – С. 161– 171. DOI: https://doi.org/10.24411/0042‑8833‑2020‑10050.

8. Тутельян В.А., Никитюк Д. Б., Батурин А. К., Васильев А. В., Гаппаров М. М.Г., Жилинская Н. В., Жминченко В. М., Камбаров А. О., Коденцова В. М., Кравченко Л. В., Кулакова С. Н., Лашнева Н. В., Мазо В. К., Соколов А. И., Суханов Б. П., Хотимченко С. А. Нутриом как направление «главного удара»: определение физиологических потребностей в макро- и микронутриентах, минорных биологически активных веществах пищи // Вопросы питания. – 2020. – Т. 89, № 4. – С. 24–34. DOI: https://doi.org/10.24411/0042‑8833‑2020‑10039.

9. Коденцова В.М., Бекетова Н. А., Никитюк Д. Б., Тутельян В. А. Характеристика обеспеченности витаминами взрослого населения Российской Федерации // Профилактическая медицина. – 2018. – Т. 21, № 4. – С. 32–37. DOI: https://doi.org/10.17116/profmed2018214322.


Review

For citations:


Tutelyan V.A. Healthy food for public health. Public Health. 2021;1(1):56-64. (In Russ.) https://doi.org/10.21045/2782-1676-2021-1-1-56-64

Views: 4553


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2782-1676 (Print)
ISSN 2949-1274 (Online)